Heeft Ajax kortzichtig gehandeld of creatief gedacht?

Posted on 31-08-2017

Creatief denken is eigenlijk gewoon het uitbreiden van je oplossingsstrategieën. Als de gebruikelijke manier om een probleem of vraagstuk aan te pakken niet (meer) werkt moet je op zoek naar nieuwe.
Zo kun je bedenken dat je het probleem een keer helemaal  van de andere kant bekijkt. Of  het vraagstuk overdrijft. Of juist bagatelliseert. Je kunt proberen twee vliegen in één klap te slaan door problemen met elkaar te combineren. Enzovoorts.
Een beproefde manier is ook een tijdje niks te doen. In de dierenwereld is dit de strategie van de schildpad. Lekker afwachten en rustig aan, dan lost het probleem zich vanzelf op. Of er dienen zich opeens ongedachte kansen aan, of… Je ziet wel. Maar het resultaat mag er – opmerkelijk genoeg– zijn.

ajaxDe transferperiode in het betaald voetbal zit er weer op; de miljoenendans is dus weer voor een tijdje ten einde. En als je de media mag geloven heeft Ajax, toch het grootste voetbaluithangbord van Nederland, weliswaar z’n zakken goed gespekt maar sportief gezien de boot gemist. Drie topspelers van het vorig seizoen zijn vertrokken en daar staat eigenlijk bijna niks aan vers bloed tegenover. ‘(De oudjes Huntelaar en Siem de Jong lijken eerder van de categorie ‘over de datum’.) En intussen is Ajax al voordat het seizoen begint uitgeschakeld voor Europees voetbal.

De venijnige commentaren van fans en schrijvende voetbalpers wijzen nu richting Marc Overmars. Diens zakken puilen uit van de euro’s, maar de nieuwe trainer zit met de gebakken peren. En de club lijkt drie maanden na de finale van de Europa League opeens de pias van het betaald voetbal.
Is hier nu sprake van kortzichtig op de centen zitten, of zit er toch een creatieve strategie achter dit ogenschijnlijke looser-verhaal? Ik denk het laatste.

Ajax speelt komend seizoen alleen binnenslands en kan in alle rust een jaar lang bouwen aan een nieuw elftal. De selectie die er nu staat lijkt goed genoeg om wedstrijden tegen modale tegenstanders als Roda JC, VVV en Excelsior te kunnen winnen. Bovendien bleek de afgelopen jaren telkens dat Ajax de tweede seizoenshelft bijna onverslaanbaar is. Dan ligt – met PSV en Feyenoord als concurrent – een landskampioenschap binnen handbereik.

Ondertussen kan Ajax Europees gezien een jaar lang onderduiken, waardoor aan het eind van het seizoen geen enkele zaakwaarnemer in Europa nog weet waar Amsterdam sportief gezien ligt. De kans dat penningmeester Marc spelers als Dolberg en Van der Ligt tegen die tijd voor 50 miljoen kan slijten is daarmee vrijwel nihil.

Fraai staaltje van creatief vooruit denken dus: gewoon even niks doen. Met deze strategie hou je de selectie vast een stuk langer bij elkaar. Dus let maar eens op: nu is het even slikken, maar volgend seizoen overleeft Ajax zo maar de voorronde van de Champions League!

 

ben