Bloemen zijn rood

Posted on 05-03-2018

Ik heb nooit op een basisschool gezeten, het was gewoon een lagere school met klassen, losse bankjes, dat weer wel, maar nooit in een kring. Misschien met Sinterklaas, maar dat weet ik niet meer. Wat ik wel weet is dat we nooit iets creatiefs deden, dat werd ook niet zo op prijs gesteld. Als je buiten de lijntjes kleurde, terwijl juf had gezegd dat dat juist niet moest, dan kreeg je straf en moest je in de hoek. Er konden maximaal vier kinderen tegelijk in de hoek, want meer hoeken waren er niet in onze klas. Deze brave, schuchtere, ietwat verlegen zevenjarige jongen is dat slechts één keer overkomen. Toen hij zijn kroontjespen te diep in de inktpot stak. Dieper dan door de juf was aangegeven. Dat leverde een dikke druppel inkt op die van de pen af viel. En tot mijn grote schrik op mijn werkstukje uiteenspatte. Weliswaar tot de mooiste ster die ik ooit heb geproduceerd. Maar het werd wel mijn eerste en gelukkig enige corner in mijn hele schoolloopbaan.

Tot er een stagiaire kwam. Zij liet ons van oude kranten en behangplaksel poppen maken en poppenkast spelen. Eerst dacht ik toen nog dat je wel kon zien dat ze nog geen echte juf was. Want ze liet ons spelen, terwijl we naar school gingen om te leren en cijfers te halen. Dat je zo kunt worden geconditioneerd komt ontroerend mooi tot uitdrukking in het liedje van Gerard van Maasakkers:

Een jongetje ging voor het eerst naar school
Hij kreeg een vel papier en krijt
Hij kleurde het hele vel vol, want kleuren dat vond hij fijn
Maar de juffrouw zei: wat doe je daar jongeman
Ik teken bloemetjes,  juf

Ze zei: we doen hier niet aan kunst jongeman
Bloemen zijn rood en de lucht is blauw
Je zult er rekening mee moeten houden
Je bent hier niet alleen
Als alle kinderen nou eens deden zoals jij
Waar moest dat dan toch heen, ik zeg je
Bloemen zijn rood, jongeman
Blaadjes zijn groen
Het heeft geen enkele zin om het anders te zien
Dus waarom zou jij het dan nog anders doen

Sorry Gerard, dat ik je tongval er even uit heb gefilterd. Twee coupletten verder loopt het jongetje in het gareel en tekent braaf zoals het hoort. Maar dan komt er een andere juf die ruimte geeft en creatief denken en handelen stimuleert. Of het helpt? Beluister het hele liedje en zorg voor voldoende tissues, want het is werkelijk ontroerend.

Wellicht vraag je je af na het beluisteren hoe jouw vorming op dit punt is verlopen. Of jij buiten de lijntjes mocht denken. En als je kinderen grootbrengt: wat doe ik eraan om mijn kind vooral te stimuleren tot denken op zijn of haar eigen manier. Misschien wil je de draad weer oppakken waar je hem op je 7e hebt losgelaten. Geen probleem, een mens is op alle leeftijden in staat zijn vrijheid terug te pakken en de weg te gaan die het beste bij hem of haar past. Creatief denken kun je niet afleren, hooguit ver wegstoppen in het diepste van je onderbewustzijn. Haal het tevoorschijn, poets het een beetje op en begin gewoon.  You can go your own way!

 

Jan