Het creatieve brein achter Pet Sounds

Posted on 19-09-2017

Afgelopen zomer (inderdaad, de herfst is begonnen) gaf Brian Wilson een paar concerten in Nederland. Hij is de oprichter van The Beach Boys. Brian is nu een oude, breekbare man geworden. Dat hoeft niets af te doen aan zijn creatieve vermogens, maar waarschijnlijk heeft hij vrijwel alles uit zijn leven gehaald wat er voor hem in zit. Hij wordt geniaal genoemd. En hij heeft een bipolaire stoornis waardoor hij met wisselende stemmingen kampt. Deze helpen hem waarschijnlijk in zijn creatieve proces, want de emoties angstig en blij werken bevorderend op je creatieve vermogens, weten we nu.

Het is interessant om na te gaan wat hij deed om tot die legendarische creatieve uitkomsten te komen die op Pet Sounds staan. Dit album wordt gezien als een van de invloedrijkste albums uit de pophistorie. Want wie weet kunnen we nog wat zijn aanpak leren en komen we zelf tot legendarische prestaties. Hoewel menigeen met een onsje minder ook al ruimschoots genoegen zou nemen.

In de eerste plaats was Brian ambitieus en wilde steeds betere muziek maken met de beste muzikanten die hij kon vinden. Hij was dus gemotiveerd om iets anders te doen en had daar een enorme drive voor. Hij ging ervoor en zette door, liet zich niet uit het veld slaan en geloofde in wat hij deed.

Ook liet hij het idee los dat hij commercieel succesvol moest zijn. Hij dacht er niet bij voorbaat aan dat het geld zou moeten opleveren. Wat wij meestal als belangrijk zien voor een carrière, liet Wilson varen.

Als derde ging hij experimenteren met geluiden. Hij kleurde buiten de muzikale lijntjes, hij rekte notenbalken op en hield voor mogelijk dat ook nieuwe geluiden als muziek in de oren kunnen klinken. Experimenteren is per definitie al van de gebaande paden afwijken en dus een creatief proces.

En tot slot bediende hij zich van een cross-over van muziekstijlen. Net als later Paul Simon verdiepte hij zich in andere muziekstijlen en mixte die met wat hij al voorhanden had. Dat levert letterlijk altijd verrassende nieuwe geluiden op. Maar of die dan ook mooi worden gevonden? Dat interesseerde Brian Wilson dus helemaal niet. En dat vind ik nou zo mooi aan hem.

Jan