De snob

Posted on 22-06-2017

De term snob wordt vaak gebruikt voor iemand die patsergedrag vertoont.

Anderen mogen zien dat de snob welgesteld is en zich het een en ander kan veroorloven. Een rijke stinkerd. In feite zou de hele Quote 500 uit snobs kunnen bestaan, hoewel niet alle genomineerden het breed laten hangen.

Maar dat verhaal klopt niet helemaal. Een snob en een patser verschillen aan de buitenkant niet zoveel van elkaar, maar niet elke patser is een snob. De snob doet alsof en neemt alvast een voorschotje op de toekomst. De snob veinst. Hij wil alvast zijn wie hij nog niet is. Dat vraagt een hoop creativiteit. Als je je gedraagt zoals je bent, dan hoef je daar niets voor te doen. Dan ben je authentiek en dat wordt in het algemeen erg gewaardeerd.

De snob heeft geen goede naam.

Onterecht, want van de snob kunnen we veel leren. De snob bedenkt steeds nieuwe manieren om anderen te laten geloven dat hij best iets voorstelt. De snob weekt etiketten van dure wijn en plakt die op zijn eigen goedkope flessen. De snob scharrelt ’s avonds bij het grof vuil en zet de verpakking van andermans dure aanschaf bij zijn eigen vuilnis. Hij verzint successen voor de opbouw van zijn reputatie.

Kun je dat leren, snobisme? Volgens mij wel.

Kijk om je heen, leg je oor te luister op recepties en partijen. Daar lopen ze rond. Kijk wat werkt en doe hetzelfde. Dan word je vanzelf een beetje snob. Herhaal dat zo vaak mogelijk en stukje bij beetje word je van lieverlee een rasechte snob. En word je echt succesvol, pas dan op. Want als je bent geworden wie je had willen worden, dan ben je helaas geen snob meer.

 

Jan