Mijn eerste blog

Posted on 18-04-2017

Wat je nu leest is mijn aller-allereerste blog.Ik had er nog nooit een geschreven.

De uitvinding van de blog was niet zozeer een hoogstaand creatief moment, maar meer een grap. Ene Peter Merholz schreef in 1999 aan de rand van zijn Engelstalige weblog: we blog. Hij maakte er een werkwoord van. En dat werkwoord werd gaandeweg een zelfstandig naamwoord. Deze Peter maakte een grapje en vond toevallig een inmiddels wereldwijdverbreid woord uit.

Dat noemen wij serendipiteit: je vindt iets toevallig uit. Dat gebeurt meestal terwijl je met iets anders bezig was. En omdat je het ogenschijnlijk toevallig uitvindt, kun je er niets aan doen. Je kunt het niet sturen of beïnvloeden.

Althans, dat denk je. Maar dat is niet zo. Je kunt je bewust in een situatie begeven waarin het toeval je een handje gaat helpen. Slenter maar eens door een bibliotheek, lees een paar boeken in korte tijd achter elkaar, ga eens echt lanterfanten. Of haal het speelgoed van je kinderen tevoorschijn en ga er zelf mee spelen. Niet een kwartiertje, maar een hele dag. Ga eens een paar avonden scrabbelen.

Dat scrabbelen heeft mij al veel mooie woorden opgeleverd. Weet je wat eleqas is? Of neeltrop? Pardyte? Nee, ik ook niet. Maar op een dag in de nabije toekomst heeft iedereen het er over. Niemand wil het missen. De meeste mensen voelen zich zelfs achtergesteld als zij het niet hebben. En dat komt allemaal door mij. Omdat ik het heb uitgevonden. Toevallig, tijdens een partijtje scrabbelen met mijn schoonmoeder.

“Ongeldige woorden”, briest zij, “ze staan niet in het woordenboek”.

“Nee”, beaam ik, “nóg niet”.

Jan