Stoepkrijten

Posted on 13-05-2017

Wie niet weet wat je voor je jarige neefje of nichtje als cadeautje moet meenemen schiet altijd raak met een doos stoepkrijt. Kinderen hebben er letterlijk en figuurlijk niet snel genoeg van, dus een doos extra is nooit weg.

Als onschuldig tijdverdrijf heeft het stoepkrijten zo jaren een lang en gelukkig leven geleid, bijna uitsluitend voorbehouden aan kleine kinderen. Maar de afgelopen weken is daar plotseling verandering in gekomen.

Zo was daar opeens de Stoepkrijtkunstenaar. De zelfbenoemde Krijter des Vaderlands Gert-Jan van der Kooij was te horen in diverse radioprogramma’s om te vertellen hoe belangrijk stoepkrijten wel is voor je creatieve ontwikkeling. En dat je er zelfs geld mee kunt verdienen. In zijn gezin verdween de tv, werd er door ouders en kinderen volop samen gespeeld en kwam er weer echte aandacht voor elkaar. Dankzij die felgekleurde krijtdoos die vader op een verloren moment oppakte om een verveeld moment te verdrijven.

En dan was er deze week het breaking news dat GroenLinks in de gemeenteraad van Breda gedaan kreeg dat stoepkrijten in de openbare ruimte weer mag! Uiteraard hebben de volgelingen van Jesse Klaver – want zo gaat dat met landelijke partijen – ook in andere steden deze belangrijke kwestie inmiddels aan de orde gesteld.

Het stoepkrijten staat hiermee weer helemaal op de kaart. En dat lijkt me een goede zaak. Niet alleen komt er nu in Breda en andere steden weer ruim baan voor het straffeloos uitoefenen van dit voor kleuters aangenaam tijdverdrijf. De actuele media-aandacht kan er ook aan bijdragen dat we als volwassenen nog eens nadenken over de waarde van ogenschijnlijk nutteloos spel voor de ontwikkeling van onze creatieve vermogens. De hierboven aangehaalde stoepkrijtkunstenaar gaf daar al een aanzet toe.

Want hoe komt het dat we door de jaren heen wel steeds intelligenter worden, maar dat onze creatieve vermogens al na het vijfde levensjaar lijken af te nemen? En valt daar niet wat aan te doen? De deskundigen zijn het er alom over eens dat juist voor de ontwikkeling van je creativiteit het van groot belang is dat kinderen blijven spelen.

Vorig jaar nog werd in Hoorn het NK Stoepkrijten georganiseerd. Blijkens de aankondiging konden zich daar alleen kinderen voor aanmelden. Mijn voorstel is dat we dit evenement in de toekomst ook voor volwassenen toegankelijk maken. Voorlopig zal de jeugd het dan wel van de ouderdom winnen, maar wie weet valt dat tij nog te keren. Bijvoorbeeld doordat de volwasssen stoepkrijter zich via bedrijfscompetities of clubkampioenschappen ‘opwerkt’ naar het landelijk niveau. Stop dus een doos stoepkrijt in het kerstpakket van je bedrijf. Maak de luchtplaats bij het kantoor tot graffityzone en verleng de lunchpauze voor wie even naar buiten stapt. Verken je managementsvraagstuk niet op de flipover maar op de stoeptegels. En vier je anders zo suffe verjaardagsfeestje een keer op het schoolplein.

We zullen er samen zeker creatiever door worden. En de buurt wordt er alleen maar kleurrijker van, letterlijk en figuurlijk.

Ben